A biztonságos wifizés VPN-nel az igazi!

Internetezni rengetegen szeretünk, de egyre inkább nem mindegy, hogy ezt milyen formában tesszük. Az igazán jó wifi kapcsolatnak ugyanis rengeteg feltételnek kell megfelelnie: legyen mindenhol elérhető, stabil, nagy sebességű, illetve a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa a felhasználóinak. Ebben segíthet a VPN-szolgáltatás használata.

Rendszeres olvasóink tudják, hogy otthoni wifink tökéletesítése sokszor többlépéses folyamat, aminek nagy része azért gyorsan megoldható. Kezdésnek érdemes először egy mindenhol elérhető wifit varázsolni otthonunkba, amit legtöbbször egy jól kiválasztott routerrel és wifi boosterrel már meg tudunk valósítani. Extrém esetben pedig a mesh rendszer lehet a megoldás.

Ezt követően nem árt wifink sebességét is gatyába rázni, hogy családunk összes tagja élvezhesse internetcsomagunk garantált sebességét. Ha ezzel megvagyunk, már csak vezeték nélküli kapcsolatunk biztonságáról kell gondoskodnunk, amiben korábbi tippjeink segíthetnek, illetve egy olyan VPN-szolgáltatás, amit most részletesen bemutatunk nektek.

Mi az a VPN és hogyan működik?

A VPN a Virtual Private Network (virtuális magánhálózat) rövidítése. Egy olyan technológiai megoldás, ami képes biztonságossá tenni a rendelkezésre álló hálózaton történő internetezést. Bár korábban kizárólag kormányzati szervek, nagyvállalatok és cégek használták, manapság már az egyre gyakoribb adatlopási kísérletek miatt a mezei felhasználóknak is érdemes alkalmazniuk.

Működésének megértéséhez fontos tudnunk, hogy ha VPN nélkül internetezünk, akkor az általunk választott internetszolgáltató szerveréhez kapcsolódunk, azaz így minden online aktivitásunk látható és megfigyelhető. Ha viszont VPN-t használunk wifizés közben, egy VPN-szerveren keresztül jutunk el például a különböző weboldalakra, így gyakorlatilag titkosított csatornán tudunk zavartalanul internetezni. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy illetéktelen személyek megfigyelhessenek minket.

Leginkább úgy kell ezt elképzelni, mint a katonaságok és cégvezetők körében előszeretettel használt, titkosított telefonvonalakat. Ezek a védett vonalak ugyanis annyira megbízhatóak, hogy nyugodtan lehet őket használni bármilyen szenzitív, bizalmas információ kommunikálására, hiszen – egyedi kialakításuknak köszönhetően – teljes mértékben el lehet velük kerülni a lehallgatást.

Mik az előnyei és a hátrányai?

A VPN alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy internetes tevékenységünk maximum (!) csak a VPN-szerverig vezethető vissza, ezt viszont el tudjuk kerülni azzal, ha olyan szolgáltatók közül választunk, amik nem őrzik meg a felhasználók tevékenységnaplóit. A másik pozitívum, hogy a szolgáltatással nem a saját IP-címünket, hanem VPN-szolgáltatónkét használhatjuk, így akár olyan tartalmakat is elérhetünk, amiket csak valamelyik külföldi célországból tudnánk megtekinteni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a VPN abban az esetben is biztonságossá teszi az internetezést, ha nyílt wifit használunk, pedig annak köztudottan megvannak a maga veszélyei. Mindezeken felül a távmunka/home office szerelmesei is nagy hasznát vehetik, hiszen a segítségével bárhonnan elérhetjük céges, vagy éppen otthoni hálózatunkat.

Természetesen hátrányai is vannak a VPN használatának. Számolnunk kell azzal, hogy körülbelül 10 százalékkal lassabb lesz az internetünk sebessége, ugyanis sokszor hatalmas távolságokat kell megtenniük az adatoknak. Továbbá vannak olyan oldalak is, amik kifejezetten blokkolják az efféle szolgáltatásokat, de egy átlag felhasználó nagyon ritkán találkozhat ilyesmivel.

Hogyan válasszak VPN-szolgáltatót?

Az egyik legfontosabb, hogy szolgáltatónk minél több külföldi VPN-szerverrel rendelkezzen, ugyanis ez alapból meghatározza az általa elérhető internetsebességünket. Vannak ugyan ingyenes megoldások, de érdemes maximum 10 eurónyi havidíjért olyan VPN szolgáltatásra beruházni, ami vészhelyzet esetén megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmaz, és egyszerre akár több saját eszközzel is használható.

Nézzük meg azt is, milyen internettitkosítási formát biztosít a cég. Mennyire kényelmes a szolgáltatáshoz mellékelt szoftver, és utóbbi támogat-e minden olyan eszközt, amin használni akarjuk. Ezután már semmi sem menthet meg minket attól, hogy végre biztonságosan wifizhessünk.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?