5+1 tipp, hogy jobban be tudd osztani a mobilnetedet

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor elfogy a mobilneted. Hogy ez nehezebben történhessen meg, összeszedtünk egy csomó tippet, hogy jobban beoszd a rendelkezésre álló keretet.

Valljuk be, szeretünk spórolni azon, hogy a lehető legkisebb mobilinternet-csomagra fizetünk elő. Ennek az egyik hátulütője, hogy ha idő előtt kimerítjük a keretünket, csak plusz pénzért vásárolhatunk extra adatot hozzá. Ezt azonban megelőzhetjük, ha okosan osztjuk be mobilnetünket.

Tudtad, hogy ha online egy órán át full HD videókat nézel, akkor az akár 1.5 GB adatforgalmat is jelenthet? Pont emiatt érdemes tisztában lenni azzal, hogy átlagosan mennyi adatot fogyasztasz, amit telefonod beállításaiban, a Mobilinternet menüpont alatt nézhetsz meg. Itt láthatod, hogy milyen alkalmazásokkal használod el a legtöbb adatot. Ha nem találod, akkor sincs gond, hiszen erre is van egy tuti tippünk!

1. Használj adattömörítő alkalmazásokat!

Telefonod beállításaiban pontosan láthatod, mik azok a tevékenységek, amikkel rengeteg mobilnetet szoktál elfogyasztani. A legtöbb felhasználónál ilyen a netezés is, ezért érdemes olyan böngészőket telepíteni, amik csökkenteni tudják az így keletkező adatforgalmat.

Mi a Google Chrome-ot ajánljuk, ami Android és iOS rendszeren egyaránt használható. A telepítést követően a Settings -> Data Saver beépített funkciót kell bekapcsolnod hozzá. Ha androidos vagy, de mégsem jön be annyira a Google által fejlesztett böngésző, akkor fontold meg az Opera Mini beszerzését.

2. Ha csak tudsz, csatlakozz wifire!

Nyilvánvalónak tűnhet, de tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a legtöbbet akkor tudod spórolni, ha mobilnet helyett a wifit részesíted előnyben. Manapság rengeteg olyan helyet találhatsz, ahol ingyenes és egészen jó minőségű vezeték nélküli internet van.

Ebben segíthet neked korábbi cikkünk, amiben bemutattuk a wifi kereséshez elengedhetetlen alkalmazásokat. Mielőtt viszont belevágnál a dologba, mindenképpen tájékozódj a nyílt wifi veszélyeiről is!

3. Tölts le előre mindent, amit lehet!

Hosszú utazások előtt érdemes a legnépszerűbb alkalmazások beépített funkcióit használni, így számtalan dolgot előre letölthetsz magadnak – pl.: a Spotify esetén kedvenc számaidat, albumaidat, míg a Netflix-szel teljes filmeket és sorozatokat is –, ha ezt eszközöd tárhelye engedi.

4. Kapcsold ki az automatikus szinkronizálást!

Szomorú dolog, amikor egy óvatlan felhasználó másodpercek alatt fogyasztja el a teljes adatcsomagját, mert elfelejti kikapcsolni alkalmazásai automatikus szinkronizálását. Ilyenkor akár több gigányi adat is letöltésre kerülhet.

Ezért androidos készülék esetén látogass el a Settings -> Users & accounts részbe, ahol megtalálhatod az összes alkalmazást és kikapcsolhatod ezt a funkciót. Természetesen iOS készülékeken is meg tudod ezt tenni a Settings -> User name -> iCloud részben.

5. Állíts be az adatfigyelmeztetéseket!

Azt már megszokhattuk, hogy szinte minden feladatra létezik megfelelő applikáció. Például arra is, ha a mobilnetedet szeretnéd jobban beosztani. Ilyen alkalmazás az androidos telefonon és iPhone-on használható My Data Manager, ami folyamatosan figyeli, mennyi adatforgalmat használsz fel, sőt értesítéseket tud küldeni, ha adatkereted a végéhez közelít.

+1 Válaszd inkább a korlátlanságot!

Nem szeretnél az előbb felsorolt dolgokkal vesződni? Akkor olyan mobilelőfizetést válassz, ami korlátlan netet biztosít. Ilyen a UPC Mobil Super Plus csomagja, amivel bárhol és bármikor netezhetsz, amennyit csak szeretnél.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?