5 + 1 lépés a lehető legbiztonságosabb wifiért

Manapság már nemcsak az a fontos, hogy otthonunk biztonságban legyen, hanem a benne található wifikapcsolat is, amit nap mint nap rengeteget használunk számunkra fontos és sokszor szenzitív fájlok, adatok küldésére. Éppen ezért összeszedtünk nektek 5 + 1 olyan tippet, amivel a lehető legbiztonságosabbá tehetitek.

Az otthoni wifi biztonságáért számtalan dolgot tehetünk, ami garantálja adataink és eszközeink hosszú távú védelmét. Ehhez mutatunk most pár egyszerű lépést, amit bárki könnyedén el tud végezni, ha pontosan követi leírásunkat!

1. A router kezelőfelülete

A biztonságos wifikapcsolat első lépése, hogy jól tudd használni routered kezelőfelületét, ugyanis itt tudod elvégezni az összes fontos beállítást az eszközzel kapcsolatban. A felületre való belépéshez csak fel kell kapcsolódnod a wifi hálózatodra, majd megnyitni a kedvenc internetböngésződet. Ezután a címsorba gépeld be, hogy 192.168.0.1 – régebbi eszköz esetén 192.168.1.1 – és nyomd meg az Entert.

Ha mindent jól csináltál, meg fog jelenni routered kezelőfelülete, ahol – ha még nem állítottál rajta – legtöbb esetben az admin felhasználónevet és az admin jelszót használva tudsz belépni, de a pontos belépési adatokat az eszköz alján lévő matricán találod. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha szolgáltatótól kaptuk a routerünket, vagy modemünket, akkor annak egyedi jelszava is lehet. 

A sikeres belépést követően érdemes megnézned a különböző menüpontokat, hogy legközelebb már ne teljesen ismeretlenül kelljen belevágnod valamilyen beállításba.

2. Változtasd meg a belépési adataidat!

Ha nem szeretnéd, hogy illetéktelen személyek feltörjék a wifidet, vagy rosszabb esetben hozzáférhessenek az adataidhoz, akkor meg kell változtatnod a router felületéhez kapcsolódó belépési adataidat. Az admin-admin páros helyett próbálj meg olyan felhasználónevet és jelszót megadni, ami nehezen kitalálható, tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat, valamint különleges karaktereket. Mivel ez nem egy egyszerű feladat, használd az alábbi generátort hozzá.

3. A mindig hasznos firmware update

Van egy alkalmazás, ami biztosítja, hogy routered mindig optimálisan működhessen és folyamatosan megfelelő wifi jelet adhasson. Ez a firmware, amit legtöbb esetben az eszköz kezelőfelületén tudsz frissíteni és érdemes is rendszeresen megnézni, hogy ki jött-e hozzá egy újabb frissítés.

Előfordulhat olyan eset is, hogy manuálisan kell letöltened a frissítéshez szükséges fájlokat, ilyenkor nézd meg a router alját, ahonnan leolvashatod, hogy adott márkán belül pontosan milyen típusú routerrel rendelkezel. Ezután keress rá a firmware és a download kulcsszó melléírásával, például így: TP-Link TL-WR840N firmware download. Minden esetben javasolt a gyártó oldaláról letölteni a firmwaret, ami után már csak be kell lépned a router kezelőfelületére és a firmware frissítős opciót kiválasztva végigmenni a telepítési folyamaton.

4. Használj WPA2-t, amíg nem jön a WPA3!

Többször írtunk már nektek arról, hogy mennyire fontos az, hogy megfelelő biztonsági beállításokat használjunk routerünknél. Erre kiválóan alkalmas egy olyan titkosítási szabvány, ami nehezen feltörhető és a wifi jelre is jótékony hatással van.

A WPA2 beállítását ajánljuk ilyen esetekre, ami jelenleg a legjobb elérhető megoldás, viszont hamarosan – várhatóan az idei év végén, vagy jövő év elején – érkezik a WPA3, ami a lehető legnagyobb biztonságot tudja biztosítani otthoni wifikapcsolatunknak, amiről bővebben ebben a cikkben olvashattok.

5. Kapcsold ki a WPS-t!

Papíron nagyon jól hangzik, hogy hosszú és bonyolultsága miatt nehezen megjegyezhető jelszó helyett csak pár számjegyből álló PIN-kódot használjunk, de valójában ezeket rendkívül könnyen fel lehet törni, ezért javasoljuk a WPS (Wi-Fi Protected Setup) kikapcsolását a router kezelőfelületén.

+1 tipp

Ha nem rendelkezünk olyan okosotthonnal, amiben az eszközöknek állandó internetkapcsolatra van szüksége, nyugodtan kapcsoljuk ki a wifinket, ha nem tartózkodunk otthon, vagy használjuk erre a célra routerünk Schedule funkcióját, ha rendelkezik ilyennel.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?