5 + 1 érdekesség, amit tudnod kell a wifiről

A Wifipédián már rengeteg cikket írtunk nektek arról, hogyan juthattok mindig a lehető legjobb wifihez akár belföldön, akár külföldön jártok. Ezért most visszatekintésként össze is foglaljuk, mik azok a dolgok, amiket mindenképpen tudnotok kell a vezeték nélküli internetről.

Az elmúlt több mint két évben sok mindenre megtanítottunk már titeket a wifizéssel kapcsolatban. Bemutattuk, hogyan találhattok a közelben wifit, milyen lépéseket kell tennetek a villámgyors vezeték nélküli internetért, miként kerülhetitek el az online trollokat és az álhíreket, de segítettünk a vendéghálózat, a szülői felügyelet, valamint a wifibooster beállításában is.

Ezúttal olyan érdekességeket mutatunk meg a wifivel kapcsolatban, amikkel a legtöbb felhasználónak tisztában kell lennie. Vágjunk is bele!

1.)  Világraszóló wifi rekord 

Mindig arról álmodtál, hogy olyan wifi kapcsolatod lesz, amit a legtávolabbi pontból is könnyedén használhatsz az önfeledt internetezésre? A venezuelai Ermanno Pietrosemoli techguru is hasonlóan gondolkodott, sőt megdöntötte a korábbi 2004-es wifi rekordot, amiben közel 90 kilométeres távolságra sikerült működőképes wifit varázsolni.

Ténykedésének hála, három évvel később már két, egymástól 381 (!) kilométerre lévő számítógép között működő vezeték nélküli kapcsolatot tudott létrehozni. Ezzel valószínűleg bármelyik internet felhasználó elégedett lenne.

2.)  Nessaj letesztelte: wifi hatótáv vízen, vízparton és víz alatt

Bár tudjuk jól, hogy a mobilnetet sokan szeretitek, de legtöbbször a sebessége és a korlátozott mennyisége miatt célszerűbb, ha wifit használunk helyette. Ez még akkor is igaz, ha olyan jól osztjátok be az adatkereteteket, ahogy javasoltuk nektek korábban. Így volt ezzel kedvenc közepesen ismert videósunk is, aki vizibiciklire pattanva mutatta meg, hogy egy Connect Box annyira erős wifit tud biztosítani, hogy a Balatonon akár 400 (!) méteres hatókörben használható.

Nessaj azonban itt nem állt meg, és az Omszki-tó partjánál egy szabadtéri streamelés keretében azt is megnézte, hogy ha valóban extrém távolságokat szeretnénk áthidalni a nagyszerű vezeték nélküli kapcsolatért, akkor egy UPC Wifi Booster pontosan milyen minőséget tud garantálni a felhasználóinak. Az eredmény önmagáért beszélt, hiszen az eszköz segítségével több mint 100 méter távolságban is elegendő sávszélességet kapott az élő közvetítéséhez.

Végül a wifi doktoraként egészen a budafoki Tropicariumig merészkedett, ahol még a víz alá is megpróbált egy kis wifit csempészni annak érdekében, hogy még jobban megismerhesse az ott lakó cápák életét. Az eredményen viszont ő is meglepődött, hiszen bár mindent megpróbált, végül kiderült, hogy vízben képtelen értékelhető formában terjedni a wifi jel. 

3.)  Egyetlen router, akár 250 eszköz

Természetesen a kérdés megválaszolásához először érdemes tisztába tenni, hogy mi egyáltalán a különbség a router és a modem között, valamint egy otthonunkban elhelyezett router pontosan mi mindenre képes. Ezután már nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy manapság egy router akár 250 eszközt is tud kezelni egyszerre, ami például egy kellően nagy okosotthon esetén hasznos lehet. 

Ezért mi leginkább a többször is bizonyított Connect Box-ot ajánljuk, ami Nessaj extrém tesztje alapján akár egy 26 fős családot is képes ellátni elegendő mennyiségű wifivel. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen internetcsomag tartozik hozzá. Ha ránk hallgatsz, 500 megabites netet választasz mellé!

4.)  Több mint félmilliárd ellopott jelszó

Egyszerűen nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy sosem lehetünk elég elővigyázatosak, ha publikus wifiről van szó, különben úgy járunk, mint szegény Chloe from the Woods a fenti videóban, akinek egy egyszerű trükkel fértek hozzá a legféltettebb felhasználói fiókjához. Ráadásul az utóbbi években összesen több mint félmilliárd felhasználó jelszavát sikerült illetékteleneknek nyílt wifin keresztül így megszereznie, ezért érdemes megnéznünk, hogy érintettek vagyunk-e a dologban, mielőtt nagyobb kárunk származna belőle.

Egyúttal a biztonság kedvéért alaposan olvasd át korábbi írásunkat is, amiből megtudhatod, milyen veszélyekkel járhat egy-egy ilyen vezeték nélküli kapcsolat, és hogy rákapcsolódva miként tudod minimalizálni a használatával járó kockázatokat.

5.)  Milliós károk zsarolóvírusok által

Nem csak az immunrendszerünket kell megvédeni a különböző kártevőktől, hanem hőn szeretett okoseszközeinket is, hiszen ha megfertőzödnek, rengeteg adatot veszíthetünk el róluk, és szélsőséges esetben akár működésképtelenné is válhatnak. Elég csak a világszerte hírhedtté vált zsarolóvírusokra gondolnunk, amik a Kaspersky kutatása alapján, egyetlen felhasználó esetében is képesek voltak átlagosan 1 millió forintnyi kárt okozni.

Cikkünkből szerencsére megtudhatod, milyen digitális veszélyekkel találkozhatnak az internetező felhasználók, és egy olyan vírusirtót is ajánlunk neked, amivel megvédheted a saját eszközödet.

+1.) A közel 100 százalékig tökéletes wifi

Bárki kerülhet olyan lehetetlennek tűnő helyzetbe, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerül kifogástalan wifit varázsolni az otthonába. Ha már úgy érezzük, tényleg mindent megpróbáltunk, akkor jöhet jól egy mesh wifi rendszer, amivel több internetes csomópontot is létesíthetünk a lakásunkban. A megfelelő beállítások elvégzése után pedig biztosak lehetünk abban, hogy internetcsomagunkhoz mérten a legjobb wifi kapcsolatot kapjuk.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?