2018-ban nincs drónozás wifi nélkül

Tudtad, hogy a wifi még a drónozást is jobbá teheti? A RendeljKínait csapata legújabb cikkünkben mutatja be, hogy hogyan lehetséges ez, valamint, hogy milyen eszközök járulhatnak hozzá drónos élményeinkhez és ehhez melyik alkalmazásokat érdemes beszereznünk.


Mai cikkünkben a drónok és a wifi technológia kapcsolatát fogjuk kivesézni, hiszen az előbbi reptetéséhez nagyon sok esetben nélkülözhetetlen a vezetéknélküli adatátvitel. Ráadásul ehhez semmilyen speciális eszközt nem kell igénybe vennünk, elég csak előkapnunk mobilunkat, máris számtalan alkalmazás várja, hogy kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket. Bemutatunk továbbá egy apró wifis kütyüt is, amellyel jelentősen megnövelhető kedvenc játékszereink hatótávolsága.
 


A modern kor embere abban a szerencsés helyzetben van, hogy már mindenféle szolgáltatást vehet igénybe vezetéknélküli kapcsolatok segítségével. Ehhez nincs másra szüksége, mint a zsebében mindig ott lapuló és rendelkezésre álló okos eszközök egyikére. Ez természetesen igaz a drónok reptetésére is, amelyek nem meglepő módon wifi szabvány segítségével kommunikálnak a 2.4-es és az 5 Gigahertz-es sávokon.
 


A két technológia közös metszetét a digitális képátvitel jelenti, amely a régebbi analóg megoldásokat váltotta le. Ez elsősorban a megjelenített pixelek számában és a képminőségben hozott drasztikus javulást, hiszen ma már nem ritka a 720, illetve az 1080p felbontású drónos élőkép sem, amelyet a wifi alapú megoldásoknak köszönhetően közel film minőségben élvezhetünk. Az élő adást például okostelefonon vagy táblagépen követhetjük nyomon, az erre fejlesztett vezérlőalkalmazásokban, miután felcsatlakoztunk légi járművünkre. Aki pedig bensőségesebb élményre vágyik, bármikor felvehet egy FPV szemüveget, amiben igazi pilótaként élhetjük át az eseményeket.
 


A wifi egyik sajátossága a viszonylag rövid hatótáv, ami a gyakorlatban 50-100 métert jelent, és ezt is csak olyan környezetben, ahol kevés a zavaró ellenhatás. Éppen ezért a sűrűn lakott területeken a routerek és egyéb sugárzó berendezések ronthatják a jel minőségét, és csökkenthetik a hatótávolságot is. A probléma megoldására két lehetőség is kínálkozik: repüljünk lakott területen kívül, illetve használjunk wifi jelerősítő berendezést. Vagy a kettőt együtt.
 


Többek között ilyen kütyü a Xiaomi Mi 300 M névre keresztelt eszköz is, amellyel akár 300 méterre is kitolhatjuk a hatótávot. Ehhez elegendő csak csatlakoztatnunk egy hordozható power bankhoz, amely áramforrásként fog szolgálni. A kiváló vételi minőséghez az is nagyban hozzájárul, ha az 5 Gigahertz-es sávot használjuk, ebben a tartományban ugyanis sokkal kevesebb interferáló eszköz található. Szerencsére a modernebb drónok már mind ilyenek, említhetnénk például az MJX Bugs 5W vagy a Hubsan H501 Air modelleket is. Ehhez viszont egy duális wifi sávot támogató okos eszközre is szükségünk lesz.
 


A biztonságos reptetésnek a hardveres követelményeken túl vannak szoftveres feltételei is. Ezeket érdemes a gyári megoldást kiegészítő alkalmazásokra bízni. Az egyik ilyen program a Hover, amely a szélerősségről, a várható hőmérsékletről, sőt még az elektromágneses Kp-indexről is szolgáltat információkat, ez utóbbi a GPS-t és iránytűt használó gépeknek fontos. Aki pedig ennél is részletesebb tájékoztatást szeretne a várható időjárásról, az töltse le az UAV Forecast alkalmazást.
 


Azoknak, akik jogszabálykövető magatartást folytatva szeretnék modelljeiket reptetni, mindenképpen tudniuk kell, hogy merre találhatóak az úgynevezett „no go” zónák, vagyis azok a területek, ahol valamilyen okból korlátozzák vagy tiltják a légtérhasználatot. Ezekről az információkról ad visszajelzést az Airmap nevű alkalmazás, így elkerülhetjük a hatósággal való összeütközést.
 


Mivel a drónokat jellemzően olyan járművekként írjuk le, amelyek autonóm repülésre képesek, miért ne programozhatnánk le mi magunk repülési útvonalukat? Erre leginkább a DJI cég Tello nevű modellje alkalmas, amelyet egy nagyon egyszerű program – a DroneBlocks – és természetesen wifi átvitel segítségével automatikus útvonalbejárásra késztethetünk.
 


Természetesen számos más lehetőség is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a repülés élményét tovább fokozzuk, a drónozás nem véletlenül képez önálló hobbit. Ami viszont gyakorlatilag minden hobbiról elmondható, az az élőképes drónozásról is: sok múlik a felhasználón és a környezeten, de a jó alapok, eszközök elengedhetetlenek, ugyanis egy jól felállított, erős wifi kapcsolat a teljes élmény lelke lehet.
 

RendeljKínait

A RendeljKínait Magyarország legnagyobb, kínai termékeket tesztelő weboldala és Kínából rendelő közössége. Terméktesztek, bemutatók tucatjaival szórakoztatjuk olvasóinkat minden héten, a rendelőket pedig kuponos kedvezményekkel látjuk el. A RendeljKínait magáénak tudhatja a legátfogóbb és legrészletesebb tudásgyűjteményt a Kínából rendelés kapcsán, mely kitér minden fontos részletre (biztonságos rendelés, importköltség kalkulátor, garancia stb.), amelyre egy laikusnak szüksége lehet. Ha valaki nem találna választ a kérdésére vagy csak tanácsra lenne szüksége, a 7000 tagból álló Facebook csoportunk közössége mindig lelkesen segít.
Célunk, hogy bemutassuk a magyar vásárlóknak a Kínából rendelés egyszerűségét és nagyszerűségét, illetve hozzásegítsük a laikusokat a biztonságos rendelés feltételeihez, hogy bárki élvezhesse az olcsó, de jó minőségű termékeket. Csatlakozz te is a közösségünkhöz!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?