2 dolog, amitől sokkal jobb lesz a wifid

Egyre több ember tudja már, hogy mennyire fontos a lehető legbiztonságosabb wifihálózat használata és az, hogy a rá kapcsolódott eszközeink minél jobban kommunikáljanak vele, valamint egymással is. Ezekben segíthet a WPA3 és az IPv6, amiket most be is mutatunk nektek.

Amikor összeszedtük a legfontosabb wifis fogalmakat, végig az lebegett a szemünk előtt, hogy átadjuk a wifivel kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Ezt a szellemiséget tovább folytatva készült mai írásunk, ami egyfelől a wifi biztonságához köthető egyik legújabb fejlesztést mutatja be, másrészt pedig egy olyan technológiai újítást, amire gyakorlatilag minden felhasználónak szüksége lehet.

Újra biztonságosak lesznek a wifihálózatok

Korábbi cikkünkben beszámoltunk nektek arról, hogy az eddig biztonságosnak hitt WPA2 wifiprotokoll sebezhetősége miatt gyakorlatilag bármilyen wifis eszköz feltörhető és még bonyolult jelszavak alkalmazásával sem tudjuk teljesen megvédeni magunkat. A Wifi Alliance azonban nemrégiben bejelentette, hogy 15 év után egy új biztonsági protokollt fog bevezetni, ami a WPA3 nevet kapta.

Mi az a WPA?

A WPA egy korszerű, vezeték nélküli hálózatok titkosításáért felelős algoritmus. Amennyiben támogatja a routered, érdemes a legújabb változatát használnod.

Elődjéhez viszonyítva sokkal erősebb védelmet fog biztosítani, hiszen a felhasználók igényeire szabott titkosítási formát használ, ami ellenáll az esetleges támadásoknak és az okoseszközöket is biztonságban fogja tartani. Ráadásul a segítségével nyílt wifire is nyugodtan csatlakozhatsz, de még azt is lehetővé fogja tenni, hogy a biztonsági beállításokat sokkal könnyebben testreszabhasd.

Nem is kell már sokat várni rá, hiszen előreláthatólag idén tavasszal már meg fognak érkezni azok az eszközök (routerek, okostelefonok, táblagépek és stb.), amik ezt az új szabványt használják, viszont az már csak a gyártókon, hogy pontosan milyen ütemben fog elterjedni.

Bemutatkozik az IPv6

Minden internetre kapcsolódó eszköz rendelkezik egy saját IP-címmel, ami alapján bármikor könnyen be lehet azonosítani. Mivel azonban egyre több olyan kütyüt használunk, aminek internetre van szüksége, ezért kellett egy olyan technológiai újítás, ami a jelenlegi, IPv4-es megoldásnál jóval több cím kiosztására képes.

Többek közt emiatt hozták létre az IPv6-ot, ami automatikus konfigurálási lehetőséget és az aktuális sztenderdeknek megfelelő titkosítási opciót tartalmaz, valamint az általunk is taglalt biztonsági kamerák távoli elérését is lehetővé teszi. Fontos újítás, hogy – a közvetlen címezhetősége miatt – minden eszközünk egyedi IP címet kaphat, így sokkal könnyebb és zavartalanabb lesz a közöttük lévő kommunikáció.

Ha kíváncsi vagy, hogy a szolgáltatód átváltotta-e már az internetkapcsolatodat IPv6-ra, látogass el erre az oldalra, ami egyből megmondja neked.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?