10 tuti tipp a biztonságos online bankolásért

Az utóbbi időben egyre gyakrabban esik szó a különböző, kisebb és nagyobb cybertámadásokról, amik során illetéktelenek rengeteg személyes adathoz férnek hozzá. Nincs ez másként online bankolás közben sem, ezért összeszedtük nektek, hogyan tudjátok megelőzni az efféle kellemetlen helyzeteket.

Bár nagyon szeretjük interneten keresztül intézni ügyes-bajos dolgainkat – hiszen így a legtöbbször sokkal gyorsabban és kényelmesebben érhetünk egy-egy folyamat végére – azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egyre több online veszéllyel kell számolnunk, amik súlyos anyagi károkat okozhatnak nekünk. Szerencsére vannak olyan megoldások, amikkel elkerülhetőek az ilyen jellegű szituációk, ezért csokorba gyűjtöttük nektek azokat a tanácsokat, amik jelentősen biztonságosabbá tehetik az online pénzügyi tranzakcióinkat.

Kerüld el a nyílt wifi hálózatot!

Bár a nyílt wifi egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag mindenki számára elérhető, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy biztonság szempontjából rendkívül sok veszélyt jelent a használata – amit korábban Chloe from the Woods már be is mutatott nektek –, ugyanis legtöbbször semmilyen, vagy igencsak gyenge titkosítást használ, így a rosszindulatú hackerek könnyedén ellophatják az óvatlan felhasználók belépési adatait.

Éppen ezért próbáljuk meg mellőzni a nyílt hálózaton keresztül történő pénzügyi tranzakciókat, amire jó megoldás lehet a saját telefonunkon lévő mobilnet használata, amit akár más eszközeinkkel – például laptopunkkal, vagy tabletünkkel – is megoszthatunk. Alternatívaként ún. VPN szolgáltatást (Virtual Private Network) is használhatunk, aminek hála titkosított csatornán keresztül oldhatjuk meg az online ügyintézést.

Csak https:// előtagú honlapokat látogass!

Ezek olyan weboldalak, amik a felhasználók által megadott adatokat olyan mértékben titkosítják, hogy azok csak rendkívül körülményes módon lehessenek visszafejthetők. A legtöbb hazai és külföldi pénzintézet a honlapján előszeretettel használja ezt a biztonsági tanúsítványt, viszont az eszközeinkre érdemes telepítenünk egy olyan kiegészítőt, ami minden esetben kikényszeríti a használatát. Ilyen a HTTPS Everywhere, ami laptopokra, tabletekre és okostelefonokra egyaránt felinstallálható.

Kapcsold be a kétfaktoros azonosítást!

Nem csak a bankolásnál, hanem más online szolgáltatások esetén is elérhető a kétfaktoros azonosítás, ami meggátolhatja, hogy illetéktelenek hozzáférhessenek személyes adatainkhoz. Legtöbbször egy telefonszámot, vagy egy másik email címet kell a beállítás szekcióban megadnunk ahhoz, hogy bekapcsolhassuk, azaz, hogy értesítsenek minket bármiféle gyanús eseményről – például, ha valaki másik országból próbál bejelentkezni a fiókunkba.

Ne használd az automatikus bejelentkezést!

Tudjuk, hogy rendkívül kényelmes megoldásnak tűnhet, de ne használd az böngésződ által felajánlott funkciót, ami képes arra, hogy megjegyezze az online bankoláshoz szükséges belépési adataidat. Itt arra is figyelnünk kell, hogy bizonyos böngészők automatikusan eltárolják ezeket, úgyhogy a biztonság kedvéért ezt a beállítást kapcsoljuk ki.

Vigyázz a megtévesztő emailekkel!

Fontos megjegyezni, hogy a bankod SOHA nem fog neked olyan emailt írni, amiben a személyes adataidra, vagy bármilyen, hozzád köthető pénzügyi információra kérdezne rá. Ha mégis kapsz ilyen levelet, ne válaszolj rá, hanem hívd fel a bankod ügyfélszolgálatát és jelentsd az esetet, hiszen így könnyen lehet, hogy más felhasználókat is meg tudsz menteni.

Ugyanakkor az utóbbi években rengetegszer előfordult, hogy a felhasználók olyan emaileket kaptak , amik látszólag a bankjuk honlapjára vezettek, pedig valójában a rosszindulatú hackerek csak leklónozták, azaz lemásolták ezeket a weboldalakat, hogy ellophassák az emberek belépési adatait. Sajnálatos módon, azért is volt ez rendkívül hatékony módszer, mert a hamis oldalak kinézetre szinte megegyeztek az eredeti változattal. Ezért is érdemes ilyen esetekben mindig alaposan szemügyre venni a honlapcímet, hiszen az a megszokottól biztosan eltérő lesz.

A jelszavadnak is erősnek kell lennie

Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a wifinkhez, hanem az online bankolásunkhoz is rendkívül fontos a több szempontból is erős jelszó kiválasztása, hiszen ez nagyban megnehezíti annak feltörését, kitalálását. Ezért jelszavunk tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, különleges karaktereket és semmilyen szempontból ne legyen hozzánk köthető. Nincs semmi gond, ha nem jut ilyen az eszünkbe, hiszen a jelszógenerátor könnyedén megoldja ezt helyettünk.

Használj vírusirtót!

Eszközeink védelmének érdekében érdemes olyan vírusirtókat használni, amik megvédhetik őket az esetleges támadásoktól. Az igazán jó programok átfésülik az emailjeinket, védik az internetböngészőnket és figyelmeztetnek minket, ha potenciális veszély áll fenn. Ilyen például a hazai fejlesztésű ESET Internet Security, ami az online bankoláskor és azon kívül is hatékony védelmet adhat nekünk.

Egy kis frissítés sosem árt

Ugyan sokszor rendkívül unalmas időtöltésnek tűnhet, de mindig frissítsük az eszközeinken lévő operációs rendszereket, hiszen nem csak magasabb teljesítményt, hanem lényegesen nagyobb biztonságot nyerhetünk velük. És ha már itt tartunk, akkor rendszeresen ellenőrizzük az elérhető frissítéseket, hiszen előfordulnak olyan helyzetek, amikor felettébb hasznos lehet a minél hamarabbi telepítésük.

Egy mobilalkalmazás, amivel nem lőhetsz mellé

Sokan nem tudják, de a bankunk által elérhetővé tett mobilalkalmazás – a legtöbb esetben – lényegesen biztonságosabb bankolást tesz lehetővé, mint ha azt a pénzintézet honlapján keresztül tennénk meg. Persze, a hozzá érkező frissítéseket is érdemes mielőbb telepíteni.

A Bluetooth már a múlté

Biztonsági szakértők már régóta hangoztatják, hogy a Bluetooth-on keresztül rengeteg eszköz könnyen feltörhető, ezért a legjobban akkor járunk, ha minden kütyünkön kikapcsoljuk.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?