10 tipp, amitől végre gyors lesz a wifid!

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor internetezés közben annyira lelassul a wifink, hogy a legegyszerűbb weboldalakat is alig, vagy egyáltalán nem tudja betölteni. Ennek kiküszöbölésére összeszedtünk nektek 10 tuti tippet, amivel sokkal gyorsabbá tehetitek az otthoni hálózatot!

A lassú wifi még az igazán nyugodt embereket is ki tudja hozni a sodrából, ami főleg akkor igaz, ha azt se tudjuk, hogy pontosan mi okozza az alacsony internetsebességet. Utóbbi kiküszöbölésére összeszedtünk 10 olyan tippet, amik – tetszőleges sorrendben elvégezve is –  gyorsan és egyszerűen jelenthetnek hatékony megoldást a problémára!

1. Teszteld le az interneted sebességét!

Legelső lépésként el kell végezned egy sebességtesztet ahhoz, hogy tudd, mi a helyzet az otthoni internetkapcsolatoddal. Ez ugyanis pontosan megmutatja neked az aktuális le- és feltöltési sebességedet, amit a biztonság kedvéért jegyezz is fel magadnak, hogy később láthasd, mennyit változtak a wifid által produkált értékek.

Sebességmérésre mi a Speedtest és a Fast.com oldalát ajánljuk, amik pillanatok alatt megmutatják az internetkapcsolat aktuális állapotát. Egyúttal érdemes ezt elvégezni egy vezetékes hálózatra csatlakoztatott eszközzel is, hiszen simán lehet, hogy nem a wifivel van gond, hanem az internetkapcsolattal.

2. Vess be hőtérképes alkalmazást!

Wifi kapcsolatod pontos feltérképezéséhez egy okostelefonra feltelepített, hőtérképes alkalmazásra lesz szükséged, amit Apple készülék esetén az AppStore-ból, Androidos telefonnál pedig Google Play-ből szerezhetsz be. Szerencsére rengeteg ilyen app létezik, amik közül a Wifi Analyzert ajánljuk, hiszen mindkét operációs rendszeren működik és könnyen használható.

Telepítés után már csak annyi dolgod van, hogy elindítod az alkalmazást, és szépen körbemész otthonod minden pontján ahhoz, hogy az app használatával feltérképezhesd a wifi szempontjából erősebb és gyengébb területeket. Ezzel megtudhatod, hogy pontosan mik azok a részek, amik némi finomhangolásra szorulnak.

3. Konfiguráld újra a routeredet!

Ha probléma van a wifiddel, akkor simán lehet, hogy a routered újrakonfigurálása hatékony megoldást jelenthet rá. Ehhez először annyit kell tenned, hogy Ethernet kábel segítségével összekötöd az eszközt a számítógépeddel, ezt követően kapcsold ki a routeredet, várj egy pár másodpercet, majd kapcsold vissza.

Ezután indítsd el a gépeden lévő internetböngészőt és a címsorba gépeld be, hogy 192.168.0.1 – régebbi eszköz esetén 192.168.1.1 –, majd nyomj egy Entert. Ha mindent jól csináltál, megjelenik routered kezelőfelülete, ahova az admin felhasználónévvel és az admin jelszóval tudsz belépni, de a pontos belépési adatokat a routered alján lévő matricán ellenőrizheted le.

Belépés után már csak meg kell változtatnod a wifi kapcsolatod nevét, a hozzá tartozó jelszót és titkosítási formát, amiben korábbi cikkünk nyújt neked segítséget. Miután ezekkel végeztünk, csináljunk még egy sebességtesztet. Ha nem lett gyorsabb, ugorjunk a következő pontra!

4. Helyezd máshova a routeredet!

Rendszeres olvasóink már pontosan tudják, hogy egyelőre az AC wifiszabvány (újabb nevén Wi-Fi 5) az, ami nagyban hozzájárulhat internetünk gyorsaságához és hatóköréhez. Viszont, ha ezt nem támogatja routerünk, akkor mindenképpen egy olyan eszközre kell cserélni, ami képes erre. Ilyen például a UPC által kínált, magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkező Connect Box.

Emellett routerünk áthelyezése is sokat segíthet a jelerősség javításában, de előtte meg kell néznünk, hogy hol nem tud megfelelően terjedni a wifi jel. Erre Windows-os számítógép esetén a Heatmapper, Mac gépnél pedig a Netspot alkalmazást ajánljuk, amivel könnyedén kideríthető, hogy mik azok a berendezési tárgyak, amik áthelyezésével lényegesen jobb állapotú lehet a wifink.

5. Válts csatornát!

Ugyancsak a routerünk kezelőfelületén láthatjuk, hogy aktuálisan éppen melyik wifi csatornán vagyunk. Ha azt a szomszédaink is előszeretettel használják, akkor könnyen telítetté válik, amit jelez is nekünk a rendszer, úgyhogy ilyenkor érdemes egy másikat választani helyette, vagy beállítani az automatikus csatornaválasztást.

6. Használd az 5GHz-es frekvenciát!

Szögezzük le az elején: a 2.4GHz tartomány rendkívül túltelített, hiszen temérdek eszköz használja. Emiatt olyan modemre/routerre van szükségünk, ami támogatja az 5GHz-es frekvenciát, hiszen így lényegesen nagyobb jelerősséget kaphatunk, ami nagyban hozzájárul internetsebességünk megnöveléséhez.

Opcionálisan azt is megtehetjük, hogy kettéválasztjuk a wifinket. Így a háztartásunkban lévő okostelefonokkal és tabletekkel a 2.4GHz-es, míg a többi okoseszközzel és a számítógéppel az 5GHz-es frekvenciát használjuk. Ám ez kizárólag akkor működhet, ha a fogadó eszközeink is kompatibilisek vele. Ugyanakkor ezt a műveletet leginkább a haladó felhasználóknak ajánljuk, ha pedig nem tartozunk közéjük, akkor jobban tesszük, ha szakemberre bízzuk a megvalósítását.

7. Szerezd be a UPC Wifi Boostert!

A wifi booster lényegében egy olyan, a modemhez vagy routerhez csatlakoztatható eszköz, ami több téren is pozitívan befolyásolhatja meglévő wifi kapcsolatunkat. Egyrészt meg tudja erősíteni az otthonunkban lévő wifi jelet, másrészt pedig a jeltovábbítási folyamat stabilizálásával az internetünket is gyorsabbá teheti. Nem szabad elfelejteni, hogy csak annyira tudja meggyorsítani a meglévő kapcsolatot, amennyire az általunk előfizetett internetcsomag és a modem/router képességei lehetővé teszik.

Így olyan helyekre is varázsolhatsz wifit, ahol eddig csak szeretted volna, hogy legyen. Érdemes azért több szempontot is figyelembe venni a megfelelő booster kiválasztásakor, viszont ha szeretnénk időt spórolni és biztosra menni, akkor szerezzük be UPC Wifi Boostert, ami otthonunk minden pontján biztosítani tudja a megfelelő sebességű internetet.

8. A firmware, amiről nem szabad megfeledkezni

Routered mindig optimális működéséről a firmware gondoskodik, amihez rendszeresen szoktak újabb frissítések megjelenni. Ezért bizonyos időközönként látogassunk el eszközünk kezelőfelületére, ahol tudjuk ezeket telepíteni. Így biztosak lehetünk abban, hogy szoftveresen kihozzuk belőle a maximumot.

9. Rakd rendbe a számítógépedet!

A wifi jel attól is gyengévé válhat, ha a számítógéped – amivel használod az internetedet – túl öreg, vagy nincs megfelelően karbantartva. Szerencsére rengeteg olyan program van, ami segíthet az eszközeid megtisztításában, amik közül, mi az Avast! Cleanup és a CCleaner programot ajánljuk nektek.

10. Egy kis újraindítás sosem árt

Ugyan klasszikus módszernek számít, de bizonyos időközönként érdemes újraindítanod a modemedet/routeredet, amivel új erőre kaphat az otthoni wifi kapcsolatod. Ha pedig egyik felsorolt tippünk se vezet eredményre, akkor keresd fel a szolgáltatódat további segítségért, hiszen simán lehet, hogy valamilyen egyéb technikai probléma van a háttérben.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?